• Naslovnica
 • Uvod
 • Pobijeni
 • Odjek u puku
 • Povijesne
  okolnosti
 • Pronađeni
  predmeti
 • Događanja
 • Izdavaštvo
 • Stručna djela
 • Zaglavlje
 •  
  Utorak, 17. rujna 2019. |
   
   
  Audio
   
   
   
   
  Suveniri
  PLAKAT
   
   
  STOPAMA POBIJENIH, 8, SIJEČANJ – LIPANJ 2012.
   
  Četvrtak, 02. veljače 2012. | Glasilo
   

  Široki Brijeg, 22. siječnja 2012. (Gojko Jelić / Vicepostulatura) – Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« već petu godinu preko svoga glasila »Stopama pobijenih« pred javnost iznosi istinu o pobijenim hercegovačkim franjevcima. Tako je i ovaj put, u 8. broju. Na svjetlo dana izlaze do sada skrivane i silom prešućivane činjenice koje govore da su hercegovački franjevci ubijeni iz mržnje prema vjeri. Evo nekih naglasaka.

  Glasilo naslovnicom podsjeća na Odluku o zaštiti spomeničko-prirodnog kompleksa na području Širokog Brijega i postavlja pitanje: Čuvamo li Široki Brijeg sa svim njegovim vrijednostima?

  Državne vlasti BiH nisu osnovale povjerenstva ili neko tijelo za istraživanje komunističkih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu. Pet općina je to učinilo, a još se neke spremaju. Koji su plodovi dosadašnjeg rada? Što čekaju druge općine?

  Fra Damjan Rozić (1909. – 1991.) spasio je oko 200 Srba, a zbog pomaganja škriparima osuđen je na pet godina tamnice. Bezgranična ljubav za svakog čovjeka…

  Izvršitelji zločina nad fratrima iz Mostarskog Graca svjedoče: »Ovoga puta su fratri platili svoja zlodjela. Učestvovala sam u obračunu, a vojni sud pri Štabu brigade nekolicinu je osudio na smrt strijeljanjem.« Tko su naredbodavci i izvršitelji zločina nad hercegovačkim franjevcima?

  Kako su hercegovački franjevci spasili isusovce u Travniku?

  Tko je na Široki Brijeg donio molitvenik koji je pripadao nekom od pobijenih fratara?

  Fra Križan Galić je druga žrtva partizanske vojske. Partizani su ga pokopali i »ispričali« se zbog njegova ubojstva. Zašto? Glasilo donosi odgovor na ovo pitanje.

  Kakvi su bili posljednji dani križnog puta fra Slobodana Lončara i fra Zdenka Zupca?

  Smrt pobijenih franjevaca našla je svoj odjek u umjetnosti. Ovo je samo dio stihova: I za svoje mučitelje / Franjevci se mole smjerno, / Duhom Svetim okrijepljeni, / Žrtvom slijede Krista vjerno. // Vodili ih nedužnike / Kao janjce na zaklanje, / Spalili im mrtva tijela, / Zabranili spominjanje. (fra Vendelin Karačić, Širokobriješkim mučenicima u čast)

  Fra Bazilije Pandžić, hercegovački franjevac, vatikanski arhivar i povjesničar, rođen 1918., a i danas djelatan, svjedoči o stradanju hercegovačkih franjevaca i hrvatskog puka.

  O ovim i drugim temama za glasilo pišu: dr. sc. Mile Lasić, Vice Nižić, dr. sc. fra Robert Jolić, Damir Šimić, o. Radojko Karaman, s. Ana-Marija BIško, dr. sc. Anđelko Mijatović, Vlatko Majić, Fabijan Lovrić, fra Vendelin Karačić, fra Umberto Lončar i Krešimir Šego.

  Vicepostulator fra Miljenko Stojić na kraju, zahvaljujući svima koji dobrovoljnim prilozima, molitvom i radom podupiru pripremu postupka mučeništva pobijenih fratara, moli sve koji mogu da pomognu u prikupljanju novčanih sredstava za DNK analizu posmrtnih ostataka pobijenih i ekshumiranih iz grobnica u Knešpolju i Ljubuškom.

   
   
  Priložena datoteka:
  SP-V-1-8-2012.pdf
   
   
  Google Translate
  Google-Translate-English Google-Translate-Deutsch Google-Translate-Italiano Google-Translate-Espanyol Google-Translate-Francais Google-Translate-Polski
   
  Powered by
   
  Najčitanije vijesti
   
   
  Četvrtak, 22. kolovoza 2019. | čitanja: 282
   
   
   
   
   
   
   
   
  Najave