• Naslovnica
 • Uvod
 • Pobijeni
 • Odjek u puku
 • Povijesne
  okolnosti
 • Pronađeni
  predmeti
 • Događanja
 • Izdavaštvo
 • Stručna djela
 • Zaglavlje
 •  
  Nedjelja, 15. rujna 2019. |
   
   
  Audio
   
   
   
   
  Suveniri
  PLAKAT
   
   
  USPOMENE IZ DOBA MUČENIŠTVA
   
  Srijeda, 18. travnja 2012. | Knjige
   

  Široki Brijeg, 28. ožujka 2012. (Krešimir Šego / Vicepostulatura) – Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« iz Širokog Brijega i nakladnička kuća Nova stvarnost iz Zagreba objavili su knjigu fra Jerke Karačića »Uspomene iz doba mučeništva«. Uredio ju je fra Vendelin Karačić. Riječ je o knjizi vjerodostojna svjedoka konca Drugog svjetskog rata i poraća, franjevca koji je vremena mučeništva proživio sa svojom subraćom i pukom o kojemu je dušobrižnički skrbio.

  Fra Jerko je rođen 20. siječnja 1912. u Gornjem Crnču, a za svećenika je zaređen 12. lipnja 1938. Ovaj poznati pučki misionar svećeničku je službu započeo u Mostaru, a nastavio u Trebinju te u mnogim drugim hercegovačkim župama. Jedno vrijeme vodio je i franjevačku tiskaru u Mostaru, prije čega je 1943. u Dubrovniku položio stručni tiskarski ispit.

  Uz mnoge podrobnosti o stradanju franjevaca i puka, autor posebno opisuje svoje djelovanje u župi Ružići, u kojoj je bio župnik u najtežim vremenima – od travnja 1945. do svibnja 1946., te u župi Ljuti Dolac od 1946. do listopada 1952.

  I u jednom i u drugom mjestu, kao, uostalom, i u drugim mjestima našega kraja, suočavao se sa zločinima »narodne vlasti«, sprječavanjem vršenja svećeničke službe, uhićenjima i egzekucijama nad nevinim ljudima, nestancima preko noći povratnika s Križnoga puta, prijetnjama, policijskim satom, preseljenjem pučanstva u druge krajeve, oduzimanjem imovine, noćivanjem izvan kuće, gladi... Svaki dan, a pogotovo noć, svjedoči fra Jerko, mogli su biti zadnji: nikad nisi bio siguran kad će i odakle doći knojevci, OZN-a ili UDB-a i odvesti kako mještane, tako i njihova pastira. Zastrašivanja i prijetnje osjećali su se u zraku: s njima se išlo na počinak, s njima se ujutro ustajalo. Ubojstvima svećenika, redovnika, redovnica i naroda davala se jasna poruka: uništiti vjeru i Crkvu, a sve one koji ne prihvaćaju novu vlast – poslati pod zemlju! Autor na više mjesta svjedoči o upravo takvim porukama koje su vlastodršci i njemu osobno slali. Unatoč tomu, uvijek je našao načina, uz mnoge pogibelji, obaviti svoju svećeničku dužnost.

  Premda je u knjizi riječ o službi na dvije hercegovačke župe, ona upravo svojim svjedočenjem daleko nadmašuje mali prostor župa: uspomene su to koje govore o općem ozračju poraća Drugog svjetskog rata i metodama vlastodržaca koji nisu birali sredstva u obračunavanju s nepoćudnima. Stoga se ova knjiga čita u jednom dahu!

  U lipnju 2014. u nakladi Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" i Matice hrvatske, Vrgorac izišlo je novo, II. izdanje, ove knjige.

  Knjiga se može naručiti posredstvom sljedećih podataka ili kupiti u različitim knjižarama po cijeni od 12 KM ili 50 kn.


  Prosudbe:

  – Ivan Baković, Sloboda je smjeti kašljati – Sjećanja malog župnika iz žrvnja velikih trvenja

  – fra Robert Jolić, Svjedočanstvo olovnih vremena

   
   
   
   
  Google Translate
  Google-Translate-English Google-Translate-Deutsch Google-Translate-Italiano Google-Translate-Espanyol Google-Translate-Francais Google-Translate-Polski
   
  Powered by
   
  Najčitanije vijesti
   
   
  Četvrtak, 22. kolovoza 2019. | čitanja: 278
   
   
   
   
   
   
   
   
  Najave