• Naslovnica
 • Uvod
 • Pobijeni
 • Odjek u puku
 • Povijesne
  okolnosti
 • Pronađeni
  predmeti
 • Događanja
 • Izdavaštvo
 • Stručna djela
 • Zaglavlje
 •  
  Utorak, 17. rujna 2019. |
   
   
  Audio
   
   
   
   
  Suveniri
  PLAKAT
   
   
  »STOPAMA POBIJENIH«, 12, SIJEČANJ – SRPANJ 2014.
   
  Srijeda, 22. siječnja 2014. | Glasilo
   

  Široki Brijeg, 20. siječnja 2014. (Josipa Vukoja / Vicepostulatura) – Ovih je dana, u izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, izišao novi broj glasila Stopama pobijenih. Na samom početku glavni urednik fra Miljenko Stojić, vicepostulator, sažimajući najvažnije događaje u posljednjih šest mjeseci, poručuje: »Idemo naprijed dokazujući da znamo što znači biti pravi ljudi i pravi kršćani.«

  U rubrici Iz ljetopisa, između ostaloga čitamo o čišćenju i obnovi fratarske mlinice i hidrocentrale, dodjeli priznanja Općine Široki Brijeg Vicepostulaturi, komemoraciji i pokopu žrtava u Ljubuškom, Simpoziju Stopama pobijenih održanom u Širokom Brijegu, aktualnim temama iskapanja grobnica u Sincu i Vrgorcu. Iz ljetopisa donosi i Otvoreno pismo ministarstvu branitelja Države Hrvatske, koje su, prosvjedujući protiv neprimjerenog načina iskapanja masovne grobnice u Vrgorcu, uputili Vice Nižić, Andrija Stojić i fra Miljenko Stojić.

  Fra Ante Marić u Podsjetniku piše o do sada poznatim ukopnim mjestima ubijenih hercegovačkih franjevaca.

  Rubrika Povijesne okolnosti donosi 4 zanimljive teme. Prva od njih je Prosvjedna predstavka nadbiskupa Alojzija Stepinca. Riječ je o predstavki koju je uputio Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske dr. Vladimiru Bakariću. O sudionici Križnog puta i uhićenici s. Emiliji Vasilj piše s. Natalija Palac. U trećem nastavku analize o političkim okvirima i organizaciji partijskih tijela u obračunu s katoličkim klerom u Dalmaciji, autora Tomislava Đonlića, saznajemo kako je Udba pratila rad biskupa Bonefačića te ga nekoliko puta privodila na saslušanje.

  Josipa Vukoja piše o radu Povjerenstava za istraživanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća, a Damir Šimić nastavlja istraživati je li Josip Broz Tito osobno zapovjedio masovne likvidacije političkih neistomišljenika. U sedmom nastavku piše o fratrima koji su se bili sklonili u franjevačku mlinicu i hidrocentralu te su kasnije odvedeni negdje prema Splitu.

  Rubrika Pobijeni donosi nam informacije o pronalasku fra Slobodana Lončara u Ljubuškom te o životu fra Jenka Vasilja, o kome piše fra Robert Jolić. Fra Jenko se školovao u inozemstvu pa je Hercegovačka provincija polagala mnogo nade u njega, ali partizani su ga ubili 1945., u 31. godini života.

  U novom glasilu također možemo pronaći i nagrađene radove 2012. i 2013. na temu pobijeni hercegovački franjevci, te razgovor Krešimira Šege s arheologom Tihomirom Glavašem koji već godinama sudjeluje u radu Vicepostulature i povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća.

  Tu je i popis izdanja Vicepostulature te literature drugih izdavača koja govori o pobijenim hercegovačkim franjevcima. Slijedi i popis darovatelja za koje se svakog 7. u mjesecu slavi sv. misa, kao i za one koji svojim svjedočenjem i svojom molitvom doprinose otkrivanju istine o pobijenim hercegovačkim franjevcima.

  Glasilo se može naručiti od Vicepostulature (pobijeni.info), zatražiti kod svoga župnika, kupiti na kioscima u Herceg Bosni. Moći će ga se naravno nabaviti, kao i druge publikacije Vicepostulature, na 4. danima pobijenih hercegovačkih franjevaca 4. – 7. veljače.

  Spomenimo da će ove godine kroz prva tri dana molitveni program predvoditi fra Marko Ešegović (17.30 krunica, 18.00 sv. misa, 19.00 klanjanje). Na sam dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem gdje su ubijeni hercegovački franjevci te svetom misom zadušnicom koju će predvoditi provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko. Tada će biti pokopana i tijela dvojice hercegovačkih franjevaca, fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara, koji su prošle godine identificirani u masovnoj grobnici u Ljubuškom. U ovom broju glasila govorimo i o toj identifikaciji.

   
   
  Priložena datoteka:
  sp-12.pdf
   
   
  Google Translate
  Google-Translate-English Google-Translate-Deutsch Google-Translate-Italiano Google-Translate-Espanyol Google-Translate-Francais Google-Translate-Polski
   
  Powered by
   
  Najčitanije vijesti
   
   
  Četvrtak, 22. kolovoza 2019. | čitanja: 282
   
   
   
   
   
   
   
   
  Najave