• Naslovnica
 • Uvod
 • Pobijeni
 • Odjek u puku
 • Povijesne
  okolnosti
 • Pronađeni
  predmeti
 • Događanja
 • Izdavaštvo
 • Stručna djela
 • Zaglavlje
 •  
  Nedjelja, 15. rujna 2019. |
   
  Prethodne vijesti
   
   
  Bile, 24. kolovoza 2019. (FENA) – Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, pod pokroviteljstvom...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. kolovoza 2019. (
   
   
   
   
  Bile, 19. kolovoza 2019. (Ivana Karačić) – Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 16. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Ovih dana u listu Hrvatsko slovo i na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 9. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 5. srpnja 2019. (Vicepostulatura) – U ožujku ove godine nastavljeni su radovi na obnovi ratnog skloništa. Na...
   
   
   
   
  LAŽNI POPIS ŽRTAVA JASENOVCA
   
  Nedjelja, 24. svibnja 2009. | čitanja: 13377
  Pošalji članak e-poštom    Ispiši članak
   
   

  Rijeka, 24. svibnja 2009. (Robert Frank / Novi list) – Popis je nastao u »radionici« Jasenovac Research Instituta iz New Yorka, politički vođenog iz Srbije, iza kojega se nalazi Bulajić, bivši diplomat SFRJ, dugogodišnji voditelj Muzeja genocida u Beogradu i predsjednik Srpskog Fonda za istraživanje genocida. Naši sugovornici Lucian Brumnjak i Adela Vidas, čiji su se poginuli članovi obitelji i sumještani našli na sumnjivom popisu kažu da se radi o srpskoj promidžbi usmjerenoj protiv Hrvatske.

  Braću Maglica, Davida i Miroslava, rođene 1904. i 1908., njemački vojnici strijeljali su 10. listopada 1943. u istarskom selu Vabriga. Prema popisu jedne njemačke suradnice iz sela, u stvari, denuncijantice koja je još uvijek živa u Italiji, tu je noć strijeljano 12 ljudi. Tada 12-godišnja O. M. gledala je noćno odvođenje svog oca Miroslava i njegovog brata Davida na strijeljanje.

  »Njemački vojnici usred noći su provalili u kuću i odveli oca kojeg sam tada zadnji put vidjela. Tada su ubijeni moj otac Miroslav i njegov brat David, dok je treći brat Martin ubijen kod Kršana«, kaže O. M.

  Iako su sva tri brata u Istri okrutno ubili njemački vojnici, dvojica od njih, David i Martin, vode se kao da su ubijeni u koncentracijskom logoru Jasenovac!

  »Zgrožena sam da se netko tako poigrava sudbinom dva moja strica, kao i mnogim drugim ljudima koji su ubijeni na području Istre, a prikazani su kao žrtve Jasenovca«, kaže O. M.
   

  Ništa nije slučajno
  Prema podatcima s internet stranica newyorškog Jasenovac Research Instituta (JRI), iako su ubijeni u Istri, braća Maglica nalaze se na popisu žrtava koncentracijskog logora Jasenovac. Lucijan Brumnjak, 75-godišnji Hrvat iz Mošćenica u proteklih nekoliko godina otkrio je ne samo taj, nego još 378 slučajeva u kojima su partizani i civili s područja Liburnije i Istre, koji su ili ubijeni u ratnim operacijama, ili su ih fašisti strijeljali, ili su čak završili u njemačkim koncentracijskim logorima, lažno prikazani kao žrtve Jasenovca. On smatra da te greške, koje se mogu pronaći na internet stranicama newyorškog Jasenovac Research Instituta, uopće nisu slučajne, već su očito dio, na određeni način, srpske promidžbe usmjerene protiv Hrvatske.

  »Godinama sam istraživao kako su poginuli moji brojni rođaci i pretci s Male Učke, redom svi Brumnjaci, te sam došao do podataka koji su me zaprepastili. Od njih 21 koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu, nijedan nije bio žrtva Jasenovca, a na newyorškom popisu žrtava tog logora svi su, od prvog do zadnjeg, tako prikazani. U tom kontekstu navest ću imena samo nekoliko mojih Brumnjaka: moja nona Marija rođena 1868., strijeljana je 30. travnja 1944. na Maloj Učki; moja teta Vera, rođena 1923., sredinom 1945. vraćena je iz njemačkog koncentracijskog logora Dachau u Veprinac ispod Učke, izmrcvarena i polumrtva s tetoviranim brojem; Josip rođen 1882. i Ivan rođen 1889. ubijeni su u Dachau; drugi Josip rođen 1904. i Milan rođen 1925. ubijeni su u Stettinu; Antonija rođena 1889. i Marija rođena 1893. ubijene su u Auswitzu. Dakle, Brumnjaci su žrtve Drugog svjetskog rata, ali s Jasenovcem, gdje su očito poslužili za umjetno povećanje broja žrtava u promidžbene i političke, te tko zna kakve sve interese, nemaju nikakve veze«, kaže Lucian Brumnjak, koji već 40 godina živi i radi u Berlinu kao ovlašteni sudski tumač za hrvatski i srpski jezik.

  Izmišljene brojke
  Iako je službena brojka žrtava Jasenovca oko 75.000 ubijenih, prema newyorškom popisu Jasenovac Research Instituta u tom je logoru bilo oko 650.000 žrtava! Prema dostupnim informacijama, iza tog Instituta nalazi se bivši diplomat SFRJ dr. Milan Bulajić, dugogodišnji rukovoditelj Muzeja genocida u Beogradu i predsjednik Srpskog Fonda za istraživanje genocida. Da apsurd bude još veći, taj Institut, politički vođen iz Srbije, od newyorškog gradonačelnika Michael Bloomberga za svoj rad dobio je niz priznanja i počasti, pa čak u tom gradu, gdje stoluje UN, postoji spomenik Jasenovcu, dakako, s interpretacijom i brojkama koji se ekstremno razlikuju od stvarnosti.

  Prema mišljenju i neslužbenim informacijama ravnateljice Spomen-područja Jasenovac Nataše Jovičić, zgrožene lažiranjem broja stradalih u Jasenovcu, kao i stavljanjem na popis desetaka i stotina tisuća onih koji s Jasenovcem nisu imali nikakve veze, upravo Milan Bulajić, zajedno sa Srboljubom Živanovićem te još jednim američkim profesorom s jednog virtualnog fakulteta, stoji iza svega što radi JRI u New Yorku.

  »Lažima o broju stradalih u Jasenovcu svjesno se manipulira žrtvama i poviješću te oni koji se nalaze iza toga pokazuju svoje skrivene namjere. Nažalost, mi smo nemoćni u borbi protiv tog internet popisa, o čemu svjedoči činjenica da svaki mjesec dobivamo desetke pisama rodbine poginulih u Drugom svjetskom ratu koji su ogorčeni činjenicom da je Jasenovac, potpuno netočno u njihovim obiteljskim slučajevima, naveden kao mjesto pogibije. S nama u Jasenovcu oko te teme kontaktirao je i Ured predsjednika Mesića i Državno odvjetništvo, no svi smo nemoćni pred tim popisom s preko 600 tisuća žrtava. Jedino što mislim da se može napraviti je pokušati uz podršku vas iz javnih glasila animirati diplomaciju, odnosno da naše veleposlanstvo u Washingtonu zajedno s američkim veleposlanstvom u Zagrebu pokuša pronaći način kako riješiti sve veći problem. Toj se laži iz New Yorka, kojom se očito upravlja preko Beograda i određene skupine osoba, mora stati na kraj. Ovakva laž o Jasenovcu mora se zaustaviti«, kaže Nataša Jovičić.
   

  Jovičić: Prolaze samo argumenti
  Jovičić ističe da je Spomen-područje Jasenovac za uvrštavanje popisa svih žrtava Jasenovca u obliku knjige kao dijela stalnog postava prošle godine dobilo državnu nagradu Josip Juraj Strossmayer za najbolji pothvat na području društvenih znanosti.

  »Upravo je objava te knjige s imenom i prezimenom svake žrtve pojedinačno, te uz napomenu da uz svako ime postoji referenca, naš najbolji doprinos borbi protiv laži JRI-ija«, kaže Jovičić. Ona ističe da se preko puta spomen područja Jasenovac nalazi spomen područje Donja Gradina u Republici Srpskoj – nekad je to bilo jedno spomen-područje – gdje je na ulazu na velikim pločama istaknuta brojka od 600 tisuća ubijenih u Jasenovcu!

  Oni se očito oslanjaju na tendenciozne i netočne Bulajićeve teze i brojke iz JRI-ija u New Yorku. Najvažnije za BiH, a posebno za ovo područje u Republici Srpskoj je da što prije uđu u Međunarodnu radnu skupinu za obrazovanje o holokaustu, u koju je Republika Hrvatska ušla 2005. kada smo morali za svaku tezu, što iz spomen-područja, a što iz područja obrazovanja, argumentirano obraniti. Tamo se prihvaćaju samo relevantni dokumenti, a ne dopuštaju se proizvoljnosti kao u ovom srpskom slučaju gdje se javno iznose kao vjerodostojne potpuno lažne brojke i još se osobe koje nemaju veze s Jasenovcem prikazuju kao njegove žrtve, kaže Nataša Jovičić.
   

  Forsiranje žrtava
  Lucian Brumnjak iz Mošćenica kaže da ovakvu političku manipulaciju s Jasenovcem i brojem žrtava koje se neprestano forsiraju i to usred New Yorka, što po njegovom mišljenju šteti imidžu Hrvatske u svijetu, netko treba spriječiti.

  »Pisao sam Spomen-području Jasenovac, predsjedniku Mesiću, načelnicima općina iz ovog kraja odakle je najviše žrtava svjesnom manipulacijom prikazano kao žrtve Jasenovca, ali nitko ništa nije napravio. Zbog toga sam razočaran. Zar ne bi bilo pošteno da se konačno sazna da je na newyorškom popisu Jasenovac Research Instituta 50 naših Lovranaca koji nisu ubijeni u Jasenovcu nego u ovim krajevima. Na tom popisu prikazano je da je 71 Opatijac ubijen u Jasenovcu, a nijedan tamo nije bio. Tako je lažno prikazano i 30 žrtava iz istarskog mjesta Novaki Motovunski, isto kao i 49 ubijenih u selu Šajini u siječnju '44. U mjestu Tupljak, kraj Potpićna ubijeno je 39 osoba... U istarskom mjestu Beram kraj Pazina ubijeno je 16 osoba, nijedna u Jasenovcu, a sve su tako prikazane. Među njima je i Lovorka Golub rođena 1923., a ubijena 31. srpnja 1944. u selu Čerišnjevići na krajnje zvjerski način: mučena, silovana, skalpirana... Ubili su je talijanski crnokošuljaši koji su se nakon kapitulacije Italije nastavili boriti uz bok njemačkim nacistima. Njezin brat Silvano, također se vodi kao žrtva Jasenovca, a strijeljan je 11. rujna 1943. u Višnjanu. Iz istog sela Beram je bio i don Šime Frulič rođen 1878., a preminuo je u tršćanskoj bolnici od posljedica ozljeda koje je zadobio u tamošnjem zatvoru Coroneo. Opatijac Ljubomir Mrakovčić, čiji je grob u Mošćenicama, a po njemu je čak imenovana jedna ulica u Mošćeničkoj Dragi, vodi se kao žrtva Jasenovca, a ubili su ga njemački vojnici ispod Učke '45. Tu na istom groblju pokopan je i Mikula Cvečić, koji se vodi kao žrtva Jasenovca iako ga je potkraj rata na brdu Kalac-Oliti iznad Mošćenica ubio njemački snajperist. Nadalje, kao žrtva Jasenovca vodi se i Lovranac Valentin Šanto, rođen 31. listopada 1905., a ubijen u njemačkom logoru Hersbrucku 23. veljače 1945. o čemu je njegova obitelj službeno obaviještena 1968. smrtovnicom Posebnog matičnog ureda za logoraše u njemačkom gradu Arolsenu«, kaže Lucian Brumnjak.
   

  Na popisu i živi!
  No, u cijeloj toj priči postoji i čovjek koji je živ, a po newyorškom popisu žrtava Jasenovca ubijen je u tom logoru prije 64 godine. Radi se o Lovrancu koji je navršio 90 godina i koji je dio rata proveo u talijanskoj vojsci nakon čega se vratio u Lovran. Zbog njegove poodmakle životne dobi ime mu ipak ne ćemo spominjati.

  Lovranka Adela Vidas, rođena na Hreljinu prije 79 godina, zgranuta je popisom Jasenovac Research Instituta iz New Yorka po kojem su njezin otac i sestra stradali u Jasenovcu.

  »Moji najmiliji nikada nisu ni nogom stali tamo gdje ih se smješta, život su izgubili na drugim lokacijama. Moj otac Fran Vidas, rođen 5. veljače 1886. u Hreljinu, okončao je svoj tužni život u zatvorskoj ćeliji 277 ležeći na podu 10. veljače '45. u mjestu Landsberg gdje je bio zatočen. Moja sestra Ružica Vidas, rođena je 18. listopada 1922., poginula je u kući na rodnom Hreljinu 19. travnja 1945. od gelera njemačke granate koja je pala u naš vrt. Upravo zato protestiram na netočnu zlonamjernu informaciju i zato ne dopuštam da se moje pokojnike zlorabi jer ih se time ponovno ubija. Umorna sam od svega toga, no ne ću umrijeti dok se ovo ne ispravi i zato sam tražila pomoć od predsjednika Stjepana Mesića koji me uputio na Spomen područje Jasenovac. Mene smrt moje sestre i oca strašno boli i ne želim da to nikakav newyorški institut zlorabi«, kaže Adela Vidas. Ona je analizirala mnogo sudbina stradalih s Hreljina, njih čak oko stotinjak koji su prikazani kao žrtve Jasenovca, no došla je do zaključka da je eventualno samo jedna žrtva, a ni to nije sigurno, možda stradala u Jasenovcu.

  »Došla sam do pouzdanih informacija da su oni ubijeni u partizanima, od čega je dio njih stradao 19. travnja '45., a dio 7. listopada '43. kada su trupe pod zapovjedništvom generala Ervina Romela, povlačeći se iz Afrike, prošle preko Hreljina i ostavile za sobom mrtve kojih je bilo posvuda. Svi su ti umrli partizani i civili poput moje sestre krivo i zlonamjerno prikazani kao žrtve Jasenovca«, kaže Adela Vidas. Ostatke pokojnog oca dopremila je u Hrvatsku i pokopala ga u Hreljinu 2004., a sada u Njemačkoj traži presudu iz 29. srpnja 1944. koja je njezinom ocu u Trstu izrečena na njemačkom vojnom sudu.
   

  JRI vodi čovjek optužen za širenje rasne mržnje
  Milan Bulajić svojedobno je izjavio na promociji svoje knjige »Jasenovac: uloga Vatikana u nacističkoj Hrvatskoj«, da je »istina o hrvatskom genocidu u koncentracijskom logoru Jasenovac zakopana u Vatikanu«, te da je »Sveta Stolica podržavala genocid učinjen u NDH u Drugom svjetskom ratu«. Prema zadnjim informacijama, Jasenovac Research Institute sada vodi Darko Trifunović, mlađahni Srbin protiv kojeg FBI vodi istragu zbog ugrožavanja demokracije i širenja mržnje na rasnoj osnovi!
   

  Horvat: Bulajiću stalo samo do velikosrpske ideologije
  Pater Vladimir Horvat, Isusovac, sveučilišni profesor u mirovini, autor knjige »Alojzije Stepinac – mučenik za ljudska prava«, ali i autor brojnih članaka o Jasenovcu, ističe da je 1986. – 1991. u Beogradu vodio župu sv. Petra te da se Bulajića sjeća jer je k njemu dolazio po neke informacije.

  »Jednom zgodom sam ga pitao je li nova vlast nakon '45. otvarala nove logore, a on je rekao – dakako, trebali su joj. Onda sam ga pitao slaže li se da je rabila i sve stare logore, na što je odgovorio – dakako. Na treće pitanje, a što je bilo s logorom Jasenovac, odgovorio je – e, to ne znam. Kada sam to pripovijedao u Zagrebu Josipu Manoliću, nasmiješio se i rekao: "Zar Milan Bulajić ne zna da je Jasenovac bio i partizanski logor". Poslije sam doznao da je blizak Bulajićev rođak nakon '45. bio šef partizanskog logora u Jasenovcu. Uglavnom, riječ je o čovjeku koji govori selektivno i reći će ono što mu odgovara. Ostalo, makar bilo utemeljeno, jednostavno će zanijekati. Džentlmenski rečeno, on prikriva činjenice. Nisam ga želio susretati, jer je riječ o krajnje negativnoj osobi. Njemu je samo stalo do velikosrpske ideologije, a Hrvatsku želi prikazati genocidnom i zato me ne čudi ovo što sada radi preko New Yorka«, kaže Horvat.
   

  Bulajić: U logoru više stotina tisuća žrtava
  Milan Bulajić potvrdio nam je u telefonskom razgovoru da je on osobno, otprilike 2000., bio inicijator i osnivač Jasenovac Research Instituta iz New Yorka. Kad je riječ o broju žrtava Jasenovca, Bulajić kaže da nema točnih podataka, pa on osobno vjeruje da je riječ o »više stotina tisuća«. Ta njegova procjena, zanimljivo, podudara se, što sam naglašava, i s procjenom Srboljuba Živanovića, koji tvrdi da je u Jasenovcu stradalo »preko 800.000 osoba«.

  U 2005. srpski premijer Vojislav Koštunica svojim prijateljima u JRI čestitao je na njihovom radu te je istaknuo da je u »Drugom svjetskom ratu stotine tisuća Srba, Židova i Roma, muškaraca, žena i djece, kako starih tako i mladih, bilo ubijeno u jasenovačkom koncentracijskom kampu«. S obzirom da je dignuo ruke od JRI-ja, kako sam kaže, ne zna točno koji je popis žrtava na njihovoj internet stranici.
   

  Napuhavanje zbog njemačke odštete
  U svojim stavovima o više stotina tisuća jasenovačkih žrtava Bulajić je ugradio i stav Zemaljske komisije Hrvatske iz 1946. koja broj žrtava procjenjuje između 500 i 600 tisuća, ali isključivo zbog traženja ratne odštete. Pater Vladimir Horvat, komentirajući Bulajićeve teze, kaže da je plan Zemaljske konferencije Hrvatske bio napuhati brojke o žrtvama Jasenovca samo da bi se od njemačke strane dobila što veća ratna odšteta. »Stoga je s Bulajićeve strane tendenciozno službeno koristiti tu brojku koja nema objektivnu i povijesnu vrijednost«, kaže Horvat.

   
   
   
   
   
  Komentari na članak:
   
  Marijan Bašić (Četvrtak, 04. lipnja 2009.)
  Uz datoteku JRI-ja u gornjem desnom uglu postoji poveznica "DISCLAIMER" koja objašnjava kako to nije stvarni popis jasenovačkih žrtva nego popis RATNIH žrtava učinjen na području bivše SFRJ sredinom 1960.ih godina. Naravno u sustavu interface-a www.jasenovac.org -a postoji i poveznica "Victims list" koja navodi na krive zaključke. Riječ je o privatnim stranicama srpskožidovske udruge pa je iskrivljavanje i pretjerivanje podataka nekako shvatljivo. No kad je u pitanju datoteka Spomen područja Jasenovac u Hrvatskoj sa oko 60.tak tisuća žrtava onda se mora pitati odakle podaci o žrtvama!? Naime, osobno sam pronašao 50.tak imena žrtava iz područja Istre za koje se zna da nisu poginule u Jasenovcu ili općenito na području NDH! Da bi ironija bila veća, pronašao sam i ime jedne žrtve koja je navodno poginula u Staroj Gradišci 1945. a zna se da je bio strijeljan (upucan) od partizana na osnovi sumnji da je surađivao sa neprijateljem. I surađivao je sa Njemcima mada pod prisilom... no činjenica da se vodi kao žrtva u spomenutom popisu Spomen područja Jasenovac govori o tome kako je i ovaj popis tendeciozan. Ovim ne tvrdim da Jasenovac nije postojao ili da žrtva nije bilo, ali nažalost i ovaj je popis krivotvoren!
   
  Mihalj (Petak, 26. lipnja 2009.)
  Na popisu žrtava Jasenovca se nalaze dva seljaka iz Gračana koji su stradali na svom dvorištu dolaskom partizana 8.svibnja.1945. godine, Gibanek Đuro zadnji potomak i Bunjak Mirko. Kako ispraviti nepravdu ?
   
  Robert Nosić (Petak, 08. listopada 2010.)
  Nije se to za čudit . Spsko-črtnička propaganda je svašta radilo ovih godina i još radi. U malom selu BAĆINA- kraj PLOČA, pobijen je od strane Nijemaca ne znam točno 1942. ili 1943. skoro cijeli civilni puk koji nije bio u partizanima ( žene,djeca starci, a inače to je selo sa partizanskom tradicijom), a velika većina njih je prikazana kao žrtve Jasenovca. Koja je to bila nakarada. Postoji u selu spomenik sa imenima i mjestom stradanja, čak je tu i kosturnica i zajednička grobnica, a spominju se kao žrtve jasenovca. Čak neki moji pretci su na tom popisu. Hrvatski narod je previše krvi prolio kroz svoju povijest da bi izborio slobodu i jednom za svagda istina mora izići ma kako bila crna ili bijela.Dosta je više srpske manipulacije.
   
  zora turčinović (Nedjelja, 17. travnja 2011.)
  moj djed Marijan Zelenika i njegova dva brata Pero i Jozo iz doljana kod jablanice ,nisu stradaliu Jasenovcu!!! Bili su civili a ubili su ih četnici u potoku iza njihove kuće.Moj otac tada dijete od 9 godina tamo ih je našao izmasakrirane. Na popisu žrtava jasenovca nalaze se još koliko sam vidjela još desetak ljudi koje su tada pobili četnici.
   
  Kemal (Petak, 03. veljače 2012.)
  Danima sam prelistavao i trazio poznata lica stradala na Gorazdanskom mostu. Preko (80% ) posto zrtava prebaceno je u Jasenovac. Jednom prilikom sam spisak predocio BiH generalu Efendicu na kojem su bila imena preko 40 Efendica. Samo je prokomentarisao, evotu su i moj djed i otac i na tome se sve zavrsilo.
   
  zdravka (Utorak, 12. lipnja 2012.)
  moj pok.djed Stanko Bebek i njegov rođak Vinko Bebek,kao i jos puno stradalih od četničke kame na popisu su zrtava Jasenovca...a pobijeni su u ili kod svojih kuca i njiva u selu Orahovica kraj Konjica...
   
  vida vukoja (Četvrtak, 31. siječnja 2013.)
  Evo vidim svoga nonota kojega su ubili Talijani i po svemu sudeći je bačen u Pelješki kanal. ovdje piše da ga ubili ustaše u Jasenovcu. A bidni moj nono, dalje od svoje Korčule ni vidi svita. i bidna moja mater ni ga nikad ni vidila. imala je tri miseca :-((
   
  Nenad Kuščević (Petak, 14. veljače 2014.)
  1.veljače 2014.g. Na izmišljenom popisu žrtava Jasenovca nalazi se na desetke bračana a među njima i moja pokojna sestra Danica Kuščević koju su ubili Njemci na Širokom Brijegu 5.veljače1945.g.i čije kosti počivaju u obiteljskoj grobnici u Nerežišćima na otoku Braču. Bilo bi vrijeme da se Hrvatska obračuna sa ovakvim podmetanjima jer nažalost ima mnogo ljudi koji nasjedaju ovakvim podvalama. BOG I HRVATI !!!
   
  bože (Utorak, 06. svibnja 2014.)
  Ma naporni su više sa tim Jasenovcem u kojem su navodno ubijeni moj djed i stric kao i susjed a što se može provjeriti na stranicama Jasenovac Research institute gdje se nalaze na popisu žrtava.Zašto do sada nisu provedena ozbiljnija istraživanja???Vjerojatno da se ne bi otkrile sve njihove laži i podmetanja Hrvatskoj,naime moj djed Bože Golem p.Pavla rođen 1886 a ubijen od strane partizana 1943,stric Mate rođen 1923 i kojeg su Talijani streljali u Trogiru 1941 u dobi od 18 godina a po kojem je u Splitu jedna srednja škola dobila ime.Susjed Ante Jonić poginuo u borbama oko Livna te poslije rata proglašen narodnim herojem što falsifikatorima povijesti nije smetalo da ih stave na popis.Ovo sam otkrio nedavno i ne mogu se oteti dojmu da je Jasenovac samo mit i laž.
   
  Darko (Nedjelja, 12. travnja 2015.)
  Postovani slucajno sam na internetu naisao da se vi bavite temom zrtava, konkretno jasenovca. Da predjem na stvar u nokom od "ovih" popisa naisao sam na imena mojih ujaka koji su poginuli u ll svjetskom ratu ali ne u Jasenovcu. Molio bih da mi dodatno informirate kako bih posvjedocio i ispravio zlouporabu imena casnih i posteni ljudi ovoga puta mojih bliskih srodnika. Unaprijed Hvala Darko Belaic
   
  božo (Utorak, 28. travnja 2015.)
  Na popisu vidi čuda nalazi se i Pavković Anica otac Mato iz Izbična pokraj Širokog brijega rođena 1882. godine, ubili je četnici 1942. Ovo je bezobrazluk srbočetnika!
   
  božo (Utorak, 28. travnja 2015.)
  Prođoh kroz Place of birth ili mjesto rođenja i za općinu ŠIROKI BRIJEG onako usput pogledah žrtve iz nekoliko sela. Tako selo Duboko Mokro ima 8 ubijenih, Izbično 3, Lise 7, Uzarići 6, Rasno 7, Ljuti Dolac 2, Donja Britvica 3... To je samo nekoliko sela od dvadesetak. Baš su genocidni ti Hrvati pa i svoje ubijaju u Jasenovcu!????
   
  martin (Subota, 16. svibnja 2015.)
  Do prije par godina po internetu je kruzio "oficijelni" popis zrtava jasenovackog logora. Na tom popisu je bio i moj rodjak koji je kao partizan,dvadesetogodisnjak, bio zarobljen i zaklan od cetnika u zadarskom zaledju, i nikada nije bio ni blizu Jasenovca. Na tom istom popisu je bilo jos jedno ime i prezime koje je trebalo biti iz moje zupe, ali takvog prezimena u toj zupi nikada nije bilo niti se itko od starih ljudi mogao sjetiti da je netko s tim imenom i prezimenom za 2. svj. rata tu zivio.
   
  željko Ursa (Ponedjeljak, 18. travnja 2016.)
  Na popisu je i brat moga djeda kojeg su ubili partizani kod Glamoča URSA PERO JURO DONJI RUJANI, a iz sela D. Rujani takovih je pedesetak.
   
  Josipovic Juro (Subota, 10. rujna 2016.)
  Jos uvijek na portalu www.jasenovac .org stoje imena 28 osoba inace rodbina moje majke ubijenih od cetnika u selu Kladari Donji.Unatoc mome dugogodisnjem urgiranju kod doticnih ,nikada nisam dobio odgovar.Sa mojim pok. ocem i par starijih ljudi smo nasli najmanje stotinjak osoba iz sela opcine Modrica koji su tvrdili da nitko od njih nije niti vidio Jasanovca,svi su pobijeni uglavnom od cetnika.Na tom popisu zrtava uocio sam par nelogicnosti a jedna je,zasto bi zrtve,posebno Zidovi iz Makedonije npr.Bitole i Gevgelije gdje su postojale vece zidovske zajednice bili transportirani do Jasenovca da bi tamo bili ubijeni.
   
  Josipovic Juro (Subota, 10. rujna 2016.)
  Jos uvijek na portalu www.jasenovac .org stoje imena 28 osoba inace rodbina moje majke ubijenih od cetnika u selu Kladari Donji.Unatoc mome dugogodisnjem urgiranju kod doticnih ,nikada nisam dobio odgovar.Sa mojim pok. ocem i par starijih ljudi smo nasli najmanje stotinjak osoba iz sela opcine Modrica koji su tvrdili da nitko od njih nije niti vidio Jasanovca,svi su pobijeni uglavnom od cetnika.Na tom popisu zrtava uocio sam par nelogicnosti a jedna je,zasto bi zrtve,posebno Zidovi iz Makedonije npr.Bitole i Gevgelije gdje su postojale vece zidovske zajednice bili transportirani do Jasenovca da bi tamo bili ubijeni.
   
  Josipovic Juro (Subota, 10. rujna 2016.)
  Jos uvijek na portalu www.jasenovac .org stoje imena 28 osoba inace rodbina moje majke ubijenih od cetnika u selu Kladari Donji.Unatoc mome dugogodisnjem urgiranju kod doticnih ,nikada nisam dobio odgovar.Sa mojim pok. ocem i par starijih ljudi smo nasli najmanje stotinjak osoba iz sela opcine Modrica koji su tvrdili da nitko od njih nije niti vidio Jasanovca,svi su pobijeni uglavnom od cetnika.Na tom popisu zrtava uocio sam par nelogicnosti a jedna je,zasto bi zrtve,posebno Zidovi iz Makedonije npr.Bitole i Gevgelije gdje su postojale vece zidovske zajednice bili transportirani do Jasenovca da bi tamo bili ubijeni.
   
   
  Napišite komentar:
   
  Vaše ime:
  (obavezno)
  Vaša e-adresa:
  (obavezno)
  Komentar:
  Unesite riječ "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
   
  Google Translate
  Google-Translate-English Google-Translate-Deutsch Google-Translate-Italiano Google-Translate-Espanyol Google-Translate-Francais Google-Translate-Polski
   
  Powered by
   
  Vezane vijesti
   
   
  Nedjelja, 21. rujna 2008. | čitanja: 5667
   
   
   
  Nedjelja, 21. rujna 2008. | čitanja: 4356
   
   
   
  Nedjelja, 19. listopada 2008. | čitanja: 4121
   
   
   
  Subota, 25. listopada 2008. | čitanja: 2979
   
   
   
   
   
  Nedjelja, 09. studenoga 2008. | čitanja: 2543
   
   
   
  Subota, 15. studenoga 2008. | čitanja: 3357
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Utorak, 16. prosinca 2008. | čitanja: 4207
   
   
   
  Ponedjeljak, 29. prosinca 2008. | čitanja: 4640
   
   
  Najave