• Naslovnica
 • Uvod
 • Pobijeni
 • Odjek u puku
 • Povijesne
  okolnosti
 • Pronađeni
  predmeti
 • Događanja
 • Izdavaštvo
 • Stručna djela
 • Zaglavlje
 •  
  Utorak, 17. rujna 2019. |
   
  Prethodne vijesti
   
   
  Bile, 24. kolovoza 2019. (FENA) – Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, pod pokroviteljstvom...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. kolovoza 2019. (
   
   
   
   
  Bile, 19. kolovoza 2019. (Ivana Karačić) – Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 16. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Ovih dana u listu Hrvatsko slovo i na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 9. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 5. srpnja 2019. (Vicepostulatura) – U ožujku ove godine nastavljeni su radovi na obnovi ratnog skloništa. Na...
   
   
   
   
  TRAGOM KOMUNISTIČKIH ZLOČINA NA ŠIROKOM BRIJEGU-KNEŠPOLJU, 4
   
  Ponedjeljak, 31. svibnja 2010. | čitanja: 2791
  Pošalji članak e-poštom    Ispiši članak
   
   

  Knešpolje, 31. svibnja 2010. (fra Miljenko Stojić) – Ponedjeljak je, vremenske prognoze nisu sjajne, ali se ne damo smesti. U 8.00 ponovno smo u Knešpolju u Bubalovoj ogradi. Za danas je predviđeno otvaranje druge masovne grobnice. Po pričanju svjedoka trebala bi biti veća od one koju smo otvorili prošli tjedan i u kojoj smo pronašli 8 kostura.

  Od stručnog osoblja danas je tu arheolog Tihomir Glavaš. Zauzeto i stručno, kao i uvijek, doprinijet će da pripremimo masovnu grobnicu za izlazak patologa.

  Iz Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg tu je pročelnik Pero Kožul te članovi Mile Lasić i Eugen Zeljko. Nazoči i fra Miljenko Stojić koji je član Povjerenstva, ali i vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. U prvoj masovnoj grobnici ni po čemu pronađenom ne može se reći da je tu bio pokopan i neki fratar. Hoćemo li uspjeti nešto takvo pronaći u ovoj?

  Najlonom smo bili pokrili zemlju pa kopanje ne ide teško unatoč kiši koja je padala kroz proteklo vrijeme. Kao i prvi put, sondom smo pogodili područje masovne grobnice pa su se kosti ubrzo pokazale. Po svemu sudeći ponovno su tijela nabacana bez ikakvog reda. Trebat će se pomučiti i odrediti koja kost pripada kojem tijelu.

  Ubrzo su iz Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu pristigli župnik fra Stipe Biško i župni vikar fra Josip Vlašić. Braća u samostanu inače zauzeto prate rad na iskapanju. Svi smo svjesni da je Široki Brijeg platio ogromnu cijenu pada u komunističke ruke.

  Mještani i nadalje neumorno dolaze i stalno su nam pri ruci. Međutim, počinju dolaziti i oni čiji je netko najvjerojatnije ubijen i pokopan u jednu od ovih masovnih grobnica. Tako je danas došao Petar Tomić iz D. Radišića koji je vijest o radovima vidio na televiziji. Negdje na ovom prostoru u veljači 1945. nestao mu je otac Ivan.

  Nešto iza 11.00 počela je sipiti kiša. Dotle smo pronašli 4 lubanje i nešto kostiju. Naravno da ih ne iskopavamo temeljito, nego ih samo lociramo, a otkapanje i vađenje trebala bi provesti patologinja Marija Definis Gojanović, koja je s nama bila prošli tjedan. Zbog kiše smo pokrili trenutne dimenzije masovne grobnice (3,5 x 2 m) i otišli na kratki objed.

  Nastavili smo raditi još zauzetije da bismo što više posla napravili prije moguće kiše i prestanka radova. Nije trebalo dugo čekati na to. Počela je nešto iza 13.00 upravo tada kad nas je ljubazna obitelj Barbarić, koja je u blizini i u svemu nam pomaže, pozvala na kavu. Što ćemo, morali smo prekinuti s radom.

  Vrijeme se smilovalo i opet smo brzo prionuli poslu. Već smo najvjerojatnije pronašli jedan kraj grobnice, onaj koji bi trebao predstavljati njezinu duljinu. Odlučili smo je širiti u širinu pa smo pronašli još dva moguća kraja. Naravno da su se pojavile nove kosti i nove lubanje, tako da sada sveukupno brojimo 8 lubanja. Ne znamo što nas još čeka u onom kraju grobnice koji se proteže prema grobnici na kojoj smo prošli tjedan završili rad.

  Budući da ne idemo u dubinu iskopa, trenutno nismo pronašli mnogo od materijalnih ostataka. Tu je još nedefinirana jedna značka i mnoštvo naboja. Ubojice očito nisu na njima štedjele.

  Unatoč našem raspoloženju posao moramo prekinuti u 15.00. Kiša počinje ozbiljnije padati te nakon kraćeg promatranja zaključujemo da ne će biti prolazna.

  Smanjeno je zanimanje javnih glasila za naš rad. Progutali su prvu vijest o otvaranju masovne grobnice i pronalasku prvih tijela. Slijedeći njihovu logiku najvjerojatnije će se pojaviti na kraju svega da bi sabrali plodove i to objavili, možda čak ni to. A raščlamba zbog čega i kako se sve dogodilo, tko je odgovoran, po običaju izostaje i izostat će i s njihove i sa strane službene vlasti u BiH. Do sada otkrivenih 16 tijela valjda to ne zaslužuju?!!!

   
   
   
   
   
  Komentari na članak:
   
  Božidar Vacek (Ponedjeljak, 31. svibnja 2010.)
  Ovo je strašno i čitati pa iako se davno desilo strahote ostaju .Sulude ideje i bitka za vlast ne mogu dati druge rezultate nego što su radili ti krvoloci u ljudskom obliku .
   
  Dado (Utorak, 01. lipnja 2010.)
  Prateći svakodnevno natpise o iskopima u Knešpolju nisam zamjetio da je županijsko tužiteljstvo uključeno u ovaj slučaj. Zanima me jesu li policija i Povjerenstvo "zamolili" drugove iz tužiteljstva da se zainteresiraju za ovaj slučaj ratnog zločina, koji NE ZASTARJEVA. Sto je sa Vesnom Zovko, što je sa Ljiljankom Naletilićem? Što je sa županijskim ministrom pravosuđa Božom Zovkom ? Može li im on dati "mig" da rade svoj posao ili su možda donijeli odluku da se ne mješaju u svoj posao ?!
   
   
  Napišite komentar:
   
  Vaše ime:
  (obavezno)
  Vaša e-adresa:
  (obavezno)
  Komentar:
  Unesite riječ "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
   
  Google Translate
  Google-Translate-English Google-Translate-Deutsch Google-Translate-Italiano Google-Translate-Espanyol Google-Translate-Francais Google-Translate-Polski
   
  Powered by
   
  Vezane vijesti
   
   
  Srijeda, 10. ožujka 2010. | čitanja: 3160
   
   
   
  Ponedjeljak, 19. travnja 2010. | čitanja: 2916
   
   
   
   
   
  Srijeda, 19. svibnja 2010. | čitanja: 2301
   
   
   
  Utorak, 25. svibnja 2010. | čitanja: 3469
   
   
   
  Utorak, 25. svibnja 2010. | čitanja: 2462
   
   
   
  Srijeda, 26. svibnja 2010. | čitanja: 2714
   
   
   
  Ponedjeljak, 31. svibnja 2010. | čitanja: 2791
   
   
   
  Četvrtak, 27. svibnja 2010. | čitanja: 2606
   
   
   
  Petak, 28. svibnja 2010. | čitanja: 2746
   
   
   
  Utorak, 01. lipnja 2010. | čitanja: 3871
   
   
   
  Srijeda, 02. lipnja 2010. | čitanja: 2441
   
   
  Najave