• Naslovnica
 • Uvod
 • Pobijeni
 • Odjek u puku
 • Povijesne
  okolnosti
 • Pronađeni
  predmeti
 • Događanja
 • Izdavaštvo
 • Stručna djela
 • Zaglavlje
 •  
  Ponedjeljak, 16. rujna 2019. |
   
  Prethodne vijesti
   
   
  Bile, 24. kolovoza 2019. (FENA) – Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, pod pokroviteljstvom...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. kolovoza 2019. (
   
   
   
   
  Bile, 19. kolovoza 2019. (Ivana Karačić) – Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 16. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Ovih dana u listu Hrvatsko slovo i na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 9. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 5. srpnja 2019. (Vicepostulatura) – U ožujku ove godine nastavljeni su radovi na obnovi ratnog skloništa. Na...
   
   
   
   
  SJEDNICA KOMISIJE HBK ZA HRVATSKI MARTIROLOGIJ
   
  Nedjelja, 30. listopada 2011. | čitanja: 2287
  Pošalji članak e-poštom    Ispiši članak
   
   

  Zagreb, 30. listopada 2011. – (IKA) Druga sjednica Komisije Hrvatske biskupske konferencije za hrvatski martirologij održana je u subotu 29. listopada u prostorijama zgrade HBK u Zagrebu, pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića.

  Predsjednik je izvijestio članove o aktivnostima i događajima nakon prve sjednice. Na svom prošlom zasjedanju Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine potvrdila je da Komisiju smatra i kao svoje tijelo u zadanim okvirima. U međuvremenu je posvećena Crkva hrvatskih mučenika na Udbini, a u Širokom Brijegu održan je simpozij o istraživanju žrtava u Hercegovini.

  Glavna tema sjednice bila je organiziranje znanstvenog skupa o slučajevima mučeničkih stradanja Hrvata i katolika u 20. stoljeću. Znanstveni skup na tu temu predviđen je u travnju iduće godine. Premda su uzročnici tih stradanja bili u ideološkom i nacionalnom smislu raznih usmjerenja i pripadnosti, znanstveni skup će se posvetiti žrtvama komunističkog režima.

  Predviđeno je da skup obradi tri glavne skupine tema. Najprije će se analizirati korijeni komunističkih progona: iz čega izviru i na čemu se temelje vlastitosti i snage komunizma da je u svijetu pobio stotinjak milijuna ljudi, a Hrvatima nanio demografske gubitke kakve nisu imali već više stoljeća? Koliko je tu bilo uvezenih i već definiranih »alata« iz SSSR-a, a koliko je na našim prostorima komunizam bio kreativan u svojoj destruktivnosti?

  U drugom dijelu bit će prikazani gubitci među Hrvatima na području republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine, među svećenicima, redovnicima i vjernicima laicima. Svaka biskupija i svaka redovnička zajednica iznijet će što se zbilo na njezinom prostoru i u njezinim redovima. Posebno će biti prikazani postupci za službeno proglašenje mučenicima, koji su u tijeku.

  U trećem dijelu bit će obrađeno kakvo je sjećanje na ta stradanja na crkvenim i državnim razinama, odnosno kako se odnosimo prema žrtvama i mjestima njihova stradanja. Zbornik tih radova treba biti knjiga koja će na jednom mjestu objediniti raznovrsna dosadašnja istraživanja i ukazati na posao koji nam još preostaje.

  Znanstveni skup nema kao prioritetni cilj isticati veličinu zločina, nego veličinu žrtve koja zaslužuje naše sjećanje i poštovanje, pa i u slučajevima kada nema besprijekornu prošlost. Činjenica da će se znanstveni skup baviti poglavito stradanjima Hrvata i katolika, nipošto ne znači da su na ovim prostorima samo oni stradavali.

  Izabran je i pripremni odbor u sastavu: Mile Bogović (predsjednik), Jure Krišto, Miljenko Stojić i Josip Dukić ml. Odbor će razraditi tematiku i povezati se sa znanstvenim ustanovama i poznatim stručnjacima.

  Komisija apelira na sve odgovorne da se u okvirima svojih nadleštava i mogućnosti pobrinu kako bi se našao primjeren način za rješavanje problema koji su se pojavili otkrivanjem brojnih jama hrvatskih civila i vojnika u Sloveniji. O kakvim razmjerima je riječ, govorio je fra Marko Prpa, hrvatski dušobrižnik u Ljubljani. Jednako tako Komisija apelira da se pronađeni ljudski ostatci u masovnim grobnicama u Hrvatskoj što prije smjeste na dolično mjesto, možda zajednički grob, jer se ljudske kosti na više mjesta i dalje nalaze u vrećama za smeće. Više članova je istaknulo da se o počiniteljima zločina često u javnosti govori kao da nemaju ni imena ni prezimena, ni ideološke ni nacionalne pripadnosti.

  Komisija je izrazila zahvalnost don Anti Bakoviću za uspješan rad na skupljanju i objavljivanju podataka o našim stradalnicima i mučenicima i preporučuju njega i njegov tim crkvenim i državnim ustanovama za novčanu potporu kako bi mogao taj rad nastaviti. Komisija se nada da će u svom radu imati podršku crkvenih i državnih ustanova, a od ovih drugih napose preko Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon drugog svjetskog rata.

   
   
   
   
   
  Komentari na članak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napišite komentar:
   
  Vaše ime:
  (obavezno)
  Vaša e-adresa:
  (obavezno)
  Komentar:
  Unesite riječ "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
   
  Google Translate
  Google-Translate-English Google-Translate-Deutsch Google-Translate-Italiano Google-Translate-Espanyol Google-Translate-Francais Google-Translate-Polski
   
  Powered by
   
  Vezane vijesti
   
   
  Četvrtak, 21. ožujka 2013. | čitanja: 2089
   
   
   
  Nedjelja, 28. listopada 2012. | čitanja: 1814
   
   
   
  Ponedjeljak, 29. listopada 2012. | čitanja: 1776
   
   
   
  Nedjelja, 20. siječnja 2013. | čitanja: 1568
   
   
   
  Nedjelja, 05. listopada 2014. | čitanja: 1559
   
   
   
  Petak, 30. siječnja 2015. | čitanja: 1173
   
   
   
  Subota, 18. lipnja 2011. | čitanja: 2641
   
   
   
  Nedjelja, 30. listopada 2011. | čitanja: 2287
   
   
   
  Utorak, 20. ožujka 2012. | čitanja: 2656
   
   
   
   
   
  Nedjelja, 10. lipnja 2012. | čitanja: 2327
   
   
   
  Petak, 05. travnja 2013. | čitanja: 1794
   
   
  Najave