• Naslovnica
 • Uvod
 • Pobijeni
 • Odjek u puku
 • Povijesne
  okolnosti
 • Pronađeni
  predmeti
 • Događanja
 • Izdavaštvo
 • Stručna djela
 • Zaglavlje
 •  
  Ponedjeljak, 16. rujna 2019. |
   
  Prethodne vijesti
   
   
  Bile, 24. kolovoza 2019. (FENA) – Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, pod pokroviteljstvom...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. kolovoza 2019. (
   
   
   
   
  Bile, 19. kolovoza 2019. (Ivana Karačić) – Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 16. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Ovih dana u listu Hrvatsko slovo i na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 9. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 5. srpnja 2019. (Vicepostulatura) – U ožujku ove godine nastavljeni su radovi na obnovi ratnog skloništa. Na...
   
   
   
   
  SJEDNICA KOMISIJE ZA HRVATSKI MARTIROLOGIJ
   
  Nedjelja, 20. siječnja 2013. | čitanja: 1568
  Pošalji članak e-poštom    Ispiši članak
   
   

  Zagreb, 20. siječnja 2013. (IKA) – Sedma sjednica Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij održana je 19. siječnja u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića.
  Nakon pozdrava, predsjedatelj je izvijestio o radu Komisije od protekle sjednice, a potom su Jure Krišto i Miljenko Stojić prikazali dokle se došlo s popisom žrtava Drugoga svjetskog rata.

  U priopćenju sa sjednice ističe se da se »u vrijeme komunističke vladavine o tome nije smjelo ni govoriti ni pisati, a svaki sustavni rad SDP-ove vlade su nastojale zaustaviti. Tako i danas ustanove i instituti koji bi se time trebali baviti ne dobivaju više za taj posao financijsku potporu te je rad u tim ustanovama usporen, ako ne i zaustavljen.

  Zato je potrebno da se Komisija što više aktivira. Potrebno je ući u trag onome što je do sada učinjeno unutar Saborske komisije za žrtve rata (osnovane 1992., a ukinute deset godina kasnije) i Hrvatskog instituta za povijest. Očito je da je rad na tome mnogo dalje otišao u Bosni i Hercegovini, i to najviše zalaganjem crkvenih ustanova. Zato mnogi polažu veliku nadu u rad ove Komisije.

  Dakako, njezine granice određene su biskupijskim i župnim granicama i nadleštvima pa se ne može računati da će se tim putem dobiti cjeloviti popis. Jednako tako ne može se računati da će Komisija preuzeti na sebe zadatak istraživanja žrtava u pojedinim (prikrivenim) grobištima. Ona može u tom smislu samo saslušati svjedoke, ali iskapanja na terenu nadilaze i nadležnosti i mogućnosti Komisije.«

  Biskupijski povjerenici za hrvatski martirologij popisat će relevantnu literaturu i koordinirati rad da se vidi što je do sada učinjeno. Svaka župa treba imati taj popis i pri tome budno paziti da se registrira i istakne svaki izrazito mučenički trag.

  Komisija će voditi brigu da se u svim biskupijskim i drugim većim središtima pri predstavljanju knjiga o žrtvama predstavi i rad i plan Komisije za hrvatski martirologij.

  Prema riječima urednika Mate Rupića, zbornik radova s proteklog znanstvenoga skupa na temu: »Žrtve i mučenici iz vremena komunističke vladavine« izići će o Uskrsu i bit će predstavljen na sljedećem znanstvenom skupu koji Komisija priprema za kraj travnja ove godine. Zbornik će imati oko 500 stranica i uvelike će pridonijeti uvidu u stradanja Hrvata katolika u svim biskupijama Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Bit će to dobro polazište svima koji se tom temom budu bavili, ne samo po autorskim tekstovima nego i po navedenoj literaturi za cijelo spomenuto područje. Zbornik će biti predstavljen u svim biskupijama i na taj će način širu javnost upoznati s radom Komisije na hrvatskom martirologiju.

  Tema idućeg znanstvenog skupa bit će o mučenicima općenito i o mučenicima na našem prostoru. U tu svrhu Komisija će kontaktirati s teološkim učilištima.

  Podatke o radu i programima Komisije zainteresirani će moći naći na portalu koji uređuju s. Veronika Popić, glavna urednica, i Miljenko Stojić, a dodan je i mons. Tomislav Rogić, udbinski župnik i dekan te upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika. Naime, portal »Hrvatski martirologij« kao i časopis »Hrvatska vjernost« i dalje ostaju glasila spomenutog svetišta, ali su ujedno glasila Komisije za hrvatski martirologij.

  Svi članovi dobili su knjigu Ive Vukića »Lika i Podgorje na braniku doma i naroda«, (Zagreb, 2012.), koju je predstavio Mario Jareb. Među novijom literaturom naveo je i knjige Ivana Kozlice »Krvava Cetina« te Miroslava Akmadže i Slađane Josipović Batorek »Stradanja svećenika Đakovačke i Srijemske biskupije 1944. – 1960.«. Komisija će sudjelovati u predstavljanju tih knjiga. Marko Prpa istaknuo je da su u Sloveniji zbog političkih previranja pali u sjenu govori o komunističkim žrtvama.

  Komisija je priredila materijale za zajedničku sjednicu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovini održane 21. siječnja.

   
   
   
   
   
  Komentari na članak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napišite komentar:
   
  Vaše ime:
  (obavezno)
  Vaša e-adresa:
  (obavezno)
  Komentar:
  Unesite riječ "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
   
  Google Translate
  Google-Translate-English Google-Translate-Deutsch Google-Translate-Italiano Google-Translate-Espanyol Google-Translate-Francais Google-Translate-Polski
   
  Powered by
   
  Vezane vijesti
   
   
  Četvrtak, 21. ožujka 2013. | čitanja: 2089
   
   
   
  Nedjelja, 28. listopada 2012. | čitanja: 1814
   
   
   
  Ponedjeljak, 29. listopada 2012. | čitanja: 1776
   
   
   
  Nedjelja, 20. siječnja 2013. | čitanja: 1568
   
   
   
  Nedjelja, 05. listopada 2014. | čitanja: 1559
   
   
   
  Petak, 30. siječnja 2015. | čitanja: 1173
   
   
   
  Subota, 18. lipnja 2011. | čitanja: 2641
   
   
   
  Nedjelja, 30. listopada 2011. | čitanja: 2286
   
   
   
  Utorak, 20. ožujka 2012. | čitanja: 2656
   
   
   
   
   
  Nedjelja, 10. lipnja 2012. | čitanja: 2327
   
   
   
  Petak, 05. travnja 2013. | čitanja: 1793
   
   
  Najave