• Naslovnica
 • Uvod
 • Pobijeni
 • Odjek u puku
 • Povijesne
  okolnosti
 • Pronađeni
  predmeti
 • Događanja
 • Izdavaštvo
 • Stručna djela
 • Zaglavlje
 •  
  Utorak, 18. lipnja 2019. |
   
  Prethodne vijesti
   
   
   
  Zagreb, 5. lipnja 2019. (
   
   
   
   
  Zagreb, 3. lipnja 2019. (Hina / Vicepostulatura) – Misu sjećanja u povodu 74. obljetnice Maceljske tragedije i žrtava Križnog puta...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 21. svibnja 2019. (fra Miljenko Stojić / Vicepostulatura) – Prošlih dana, baš u jeku obilježavanja...
   
   
   
   
  Stolac, 20. svibnja 2019. (cnak.ba)...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 7. svibnja 2019. (Ivana Karačić) – Ovih je dana iz tiska izišla knjiga »Zbornik radova s...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 16. travnja 2019. (Ivana Karačić) – Poznati portal
   
   
   
   
  Mostar, 6. travnja 2019. (Anita Martinac) – Korizmeni koncert »Requiem« W. A. Mozarta, ususret 75. obljetnici smaknuća 66...
   
   
   
   
  DRUGI DAN »3. DANA POBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA«
   
  Srijeda, 06. veljače 2013. | čitanja: 1988
  Pošalji članak e-poštom    Ispiši članak
   
   

  Široki Brijeg, 6. veljače 2013. (Gojko Jelić / Vicepostulatura) – Jučer, 5. veljače, u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu nastavljen je program »3. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca«. I ovaj dan je protekao u zahvalnom sjećanju na pobijene franjevce koji su u srce hercegovačkog naroda usadili vjeru i radost života.

  Krunicu je predmolio fra Zvjezdan Linić razmatrajući radosna otajstva. Meditirajući o Isusovu životu naglasio je da ljudski život počinje u trenutku začeća kada Bog dariva besmrtnu dušu i svatko je od prvoga dana u Božjem planu i Njegovo je ljubljeno dijete. Fra Zvjezdan je pozvao da treba moliti da se svako začeto dijete rodi i da se promijeni naš odnos prema trudnicama, jer je njih Bog blagoslovio. Potrebno je moliti i za brojne obitelji, kako je to nekada bilo u našem narodu. Nitko ne može oduzeti djetetu oca i majku niti ih nadoknaditi. Zatim je ukazao na to da se treba moliti i za roditeljsku mudrost kako bi svojoj djeci znali prenijeti pravu ljubav.

  Na početku svete mise, koju je predslavio fra Zvjezdan Linić u sumisništvu s petoricom svećenika, predslavitelj je istaknuo da sve svoje zahvale i molitve prenesemo na oltar prije početka svete mise. To su mnogi simbolično učinili ispisivanjem svojih molitava i pohranjujući ih u košaru ispred oltara koja je ubrzo postala premalena. Puk je inače ispunio ne samo samostansku crkvu, nego i prostor ispred nje, te kapelicu i hodnike oko crkve. Trebalo se probijati do oltara, a na njemu je misnicima bilo »tijesno«.

  Misna čitanja i molitvu vjernika predvodili su širokobriješki framaši, a liturgijsko pjevanje u svetoj misi i na Klanjanju animirala je, kao i jučer, glazbena sekcija Frame.

  Riječi iz Evanđelja po Sv. Marku o Isusovom čudu ozdravljenja i oživljavanja navijestio je fra Tomislav Jelić.

  Fra Zvjezdan je u propovijedi istaknuo sljedeće. »Isus je apsolutno prisutan svugdje i na svakom mjestu svakome tko god ga bude trebao i s vjerom i ljubavlju zvao. Isusa treba pozvati i onda kada se bojimo za život i zdravlje dragih osoba, Isusa treba zazivati kada smo i u materijalnim poteškoćama. Neka nam uvijek u srcu bude Isusov poziv: "Ne boj se, samo vjeruj!" Zajedništvo s Bogom lišava nas svakoga straha, a mi često zaboravimo da je Isus rekao: "Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta."«

  U Klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom fra Zvjezdan je molio za zdravlje duše i tijela, za sve bolesne, kao i za one koji služe i liječe bolesnike.

  Na kraju misnog slavlja nazočnima se obratio vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić te pored riječi zahvale kazao da je prosudbeno povjerenstvo odlučilo nedodijeliti nijednu nagradu za uzrast mladež. No, pozvao je nazočne da stvaraju djela na temu pobijeni hercegovački franjevci i prijave ih za sljedeći Nagradni natječaj. Mogu biti i objavljena u razdoblju od zadnjeg Natječaja.

  I ovaj drugi dan uživo je prenosila Radiopostaja Široki Brijeg, a portal Hercegovina live činio je to preko interneta web kamerama što su prihvaćali i drugi kao pobijeni.info, franjevci-siroki-brijeg.info, hrsvijet.net... Na portalu Hercegovina live moguće je pronaći odloženu snimku. Sve potrebne podatke najlakše je pronaći na portalu Vicepostulature pobijeni.info.

   
   
   
   
   
  Komentari na članak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napišite komentar:
   
  Vaše ime:
  (obavezno)
  Vaša e-adresa:
  (obavezno)
  Komentar:
  Unesite riječ "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
   
  Google Translate
  Google-Translate-English Google-Translate-Deutsch Google-Translate-Italiano Google-Translate-Espanyol Google-Translate-Francais Google-Translate-Polski
   
  Powered by
   
  Vezane vijesti
   
   
  Ponedjeljak, 24. siječnja 2005. | čitanja: 2286
   
   
   
  Utorak, 08. veljače 2005. | čitanja: 3420
   
   
   
  Subota, 04. veljače 2006. | čitanja: 2753
   
   
   
  Srijeda, 08. veljače 2006. | čitanja: 2112
   
   
   
   
   
   
   
  Ponedjeljak, 02. veljače 2009. | čitanja: 2307
   
   
   
  Nedjelja, 08. veljače 2009. | čitanja: 2294
   
   
   
   
   
  Ponedjeljak, 08. veljače 2010. | čitanja: 2756
   
   
   
  Utorak, 01. veljače 2011. | čitanja: 3914
   
   
   
   
  Najave