• Naslovnica
 • Uvod
 • Pobijeni
 • Odjek u puku
 • Povijesne
  okolnosti
 • Pronađeni
  predmeti
 • Događanja
 • Izdavaštvo
 • Stručna djela
 • Zaglavlje
 •  
  Ponedjeljak, 16. rujna 2019. |
   
  Prethodne vijesti
   
   
  Bile, 24. kolovoza 2019. (FENA) – Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, pod pokroviteljstvom...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. kolovoza 2019. (
   
   
   
   
  Bile, 19. kolovoza 2019. (Ivana Karačić) – Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 16. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Ovih dana u listu Hrvatsko slovo i na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 9. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 5. srpnja 2019. (Vicepostulatura) – U ožujku ove godine nastavljeni su radovi na obnovi ratnog skloništa. Na...
   
   
   
   
  VIII. SJEDNICA KOMISIJE ZA HRVATSKI MARTIROLOGIJ
   
  Četvrtak, 21. ožujka 2013. | čitanja: 2089
  Pošalji članak e-poštom    Ispiši članak
   
   

  Zagreb, 17. ožujka 2013. (IKA) – U prostorijama Hrvatske biskupske konferencije održana je 16. ožujka, pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića, VIII. sjednica Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. Na sjednici su sudjelovali uz dosadašnje i novoimenovani članovi: Stjepan Razum (Zagrebačka nadbiskupija), Pero Brajko (Vrhbosanska nadbiskupija), Anto Pavlović (Đakovačko-osječka nadbiskupija), Franjo Talan (Varaždinska biskupija).

  Glavne točke na dnevnom redu bile su: popis žrtava Drugog svjetskog rata i poraća i znanstveni skup na temu: Mučenici i mučenički tragovi u hrvatskoj prošlosti.

  Na prvoj točki sudjelovali su Gordana Turić i dr. Josip Kolanović jer su oni upućeni u dosadašnji rad na popisu žrtava Drugog svjetskog rata i poraća.

  O načinu popisivanja žrtava uvodno izlaganje imao je Jure Krišto, a sudjelovali su svi članovi. Članovi su dobili popis objavljenih žrtvoslova. Komisija ne će popisivati sve žrtve nego samo pripadnike katoličkih župa u državi Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Pritom će se maksimalno paziti da se pokupe svi znakovi mučeništva. To je, zapravo, i glavni cilj cijelog projekta. U skladu s time dosada popisane žrtve rasporedit će se po biskupijama i župama. Taj će posao obaviti Komisija s biskupijskim povjerenicima, a svaki župnik dobit će ispis popisanih za svoju župu. Biskupijski povjerenici dobit će računalni program za upisivanje žrtava. Župnik ili njegovo povjerenik vidjet će koliko su dosadašnji popisi cjeloviti i – prema odgovarajućem obrascu – organizirati rad da se nedostatci otklone. U Bosni i Hercegovini učinjeno je na tom poslu mnogo više nego u Hrvatskoj. Ako se na području biskupije ili župe nađu podatci o stradalima katolicima koji pripadaju negdje drugdje, poslat će se ti podatci odgovarajućim biskupijama odnosno biskupijskim povjerenicima. Preporučuje se bilježenje i žrtava nekatolika kada se naiđe na podatke od posebne važnosti. I te podatke valja dostaviti ustanovama i pojedincima koji se time bave.

  Što bude potpuniji popis katolika, izbjeći će se umanjivanje ili uveličavanje broja. Vjerujemo da takav pristup sprječava nedobronamjerne u manipuliranju žrtvama, a dobronamjernima daje sigurnu argumentaciju u borbi za istinu. Podatci će biti dostupni i na Internetu preko mrežne stranice Komisije da se može dobiti što više korisnih informacija o stradalima. Ponovno je izražena žalost zbog nebrige državnih ustanova za to tako važno pitanje. Samo one, naime, mogu provesti cjeloviti popis žrtava. Komisija za to nema mogućnosti, a nije ni nadležna za takav posao.

  Znanstveni skup na temu »Mučeništvo i tragovi mučeništva u hrvatskoj prošlosti« održat će se u drugoj polovini ove godine ili u prvoj iduće. O okvirnom sadržaju skupa govorili su Josip Dukić i mons. Bogović. U prvom (uvodnom) dijelu sagledat će se mučeništvo s raznih vidova: teološkog, filozofsko-psihološkog, liturgijskog i pravnog. Predviđeno je posebno izlaganje o proširenju pojma mučeništva kako je to zamislio papa Ivan Pavao II.

  U drugom dijelu istraživat će se tragove mučeništva u hrvatskoj prošlosti. Do sada se uglavnom pisalo pod tim vidom o vremenu borbi s Turcima, a u novije vrijeme i o Drugom svjetskom ratu i poraću. Potrebno je istražiti i druge etape hrvatske kršćanske prošlosti, sve od početaka kršćanstva na našim prostorima pa do danas. Vezano za organizaciju skupa Komisija je stupila u svezu s visokim crkvenim učilištima i Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Potrebni razgovori i dogovori još nisu dovršeni pa se zato i ne može točno utvrditi nadnevak održavanja znanstvenog skupa.

  Zbornik radova sa znanstvenog skupa »Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine« ubrzo će u tisak, priopćio je urednik Mate Rupić.

  Prihvaćen je nacrt: Ciljevi i okvir djelatnosti Komisije, što je tražila Hrvatska biskupska konferencija. Pojedini članovi su na sjednici podnijeli izvješća o vlastitim zaduženjima unutar Komisije.

   
   
   
   
   
  Komentari na članak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napišite komentar:
   
  Vaše ime:
  (obavezno)
  Vaša e-adresa:
  (obavezno)
  Komentar:
  Unesite riječ "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
   
  Google Translate
  Google-Translate-English Google-Translate-Deutsch Google-Translate-Italiano Google-Translate-Espanyol Google-Translate-Francais Google-Translate-Polski
   
  Powered by
   
  Vezane vijesti
   
   
  Četvrtak, 21. ožujka 2013. | čitanja: 2089
   
   
   
  Nedjelja, 28. listopada 2012. | čitanja: 1813
   
   
   
  Ponedjeljak, 29. listopada 2012. | čitanja: 1776
   
   
   
  Nedjelja, 20. siječnja 2013. | čitanja: 1567
   
   
   
  Nedjelja, 05. listopada 2014. | čitanja: 1559
   
   
   
  Petak, 30. siječnja 2015. | čitanja: 1173
   
   
   
  Subota, 18. lipnja 2011. | čitanja: 2641
   
   
   
  Nedjelja, 30. listopada 2011. | čitanja: 2286
   
   
   
  Utorak, 20. ožujka 2012. | čitanja: 2656
   
   
   
   
   
  Nedjelja, 10. lipnja 2012. | čitanja: 2327
   
   
   
  Petak, 05. travnja 2013. | čitanja: 1793
   
   
  Najave