• Naslovnica
 • Uvod
 • Pobijeni
 • Odjek u puku
 • Povijesne
  okolnosti
 • Pronađeni
  predmeti
 • Događanja
 • Izdavaštvo
 • Stručna djela
 • Zaglavlje
 •  
  Ponedjeljak, 16. rujna 2019. |
   
  Prethodne vijesti
   
   
  Bile, 24. kolovoza 2019. (FENA) – Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, pod pokroviteljstvom...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. kolovoza 2019. (
   
   
   
   
  Bile, 19. kolovoza 2019. (Ivana Karačić) – Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 16. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Ovih dana u listu Hrvatsko slovo i na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 9. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 5. srpnja 2019. (Vicepostulatura) – U ožujku ove godine nastavljeni su radovi na obnovi ratnog skloništa. Na...
   
   
   
   
  SJEDNICA KOMISIJE HBK I BK BiH ZA HRVATSKI MARTIROLOGIJ
   
  Nedjelja, 05. listopada 2014. | čitanja: 1559
  Pošalji članak e-poštom    Ispiši članak
   
   

  Zagreb, 5. listopada 2014. (IKA) – Pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića u subotu, 4. listopada, u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu održana je 12. sjednica Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.

  Na početku sjednice mons. Bogović izvijestio je o aktivnostima u razmaku dviju sjednica. Imenovani su povjerenicima vlč. Pero Brajko za Vrhbosansku nadbiskupiju te fra Miljenko Stojić za Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku biskupiju.

  Budući da je Komisija nadležna i za pitanje Crkve hrvatskih mučenika, predsjednik je izvijestio o njezinom uređenju, o proslavi ovogodišnjega Dana hrvatskih mučenika 30. kolovoza i o radovima u tijeku: postavljaju se vitraji na dnevnoj kapeli, kipar Kuzma Kovačić izrađuje oltarni reljef »Hrvatski mučenici«, a mons. Juraj Jernejić iz Zagreba s Antonom Škrabalom iz Škofje Loke izrađuju orgulje za crkvu. Spomenuti radovi trebali bi biti dovršeni do Dana hrvatskih mučenika 2015.

  Predsjednik je u povodu Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima bio u Jadovnu kraj Gospića na polaganju vijenca na mjesto stradanja civila u Drugom svjetskom ratu. Na prigovor da je vijenac položen kod Šaranove jame za koju je utvrđeno da u njoj nema žrtava, mons. Bogović odgovorio je da ih ima u okolici i to ne samo od ustaške, nego i od partizanske ruke. I tu se lažna promidžba poigravala nerealnim brojem žrtava, čime se naša historiografija treba ozbiljno pozabaviti, istaknuo je. U Sv. Roku postavljen je spomenik Aneri, glavnom liku Budakova Ognjišta, koji utjelovljuje dobrotu i svetost ličke žene i majke. Biskup Bogović potaknuo je članove na promociju novoobjavljenog 10. broja »Hrvatske vjernosti«, kao i kalendara »Hrvatski mučenici« za 2015. s 12 oproštajnih pisama hrvatskih mučenika za vjeru i dom. Spomenuto se može nabaviti u Gospićko-senjskom ordinarijatu te u knjižarama Verbum i Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Biskup Bogović i don Anto Orlovac sudjelovali su u snimanju filma u režiji Nade Prkačin o stradanju župe Boričevac u Lapačkoj dolini (1941.) pod naslovom: »Nikad se nisu vratili«.

  U nastavku je izneseno izvješće o projektu popisivanja žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća u svakoj pojedinoj biskupiji. Popis se sada provodi u većini biskupija. Premda postoje brojne poteškoće, biskup Bogović zadovoljan je s obzirom na činjenicu da povjerenici ustrajno nastoje svladavati poteškoće i predano raditi na tome zahtjevnome projektu.

  Jure Krišto izvijestio je o napretku dogovora o radu Centra za istraživanje totalitarnih sustava XX. stoljeća na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Zaključeno je da se iduće godine u proljeće organizira znanstveni skup na temu »Istina će vas osloboditi – suočavanje Crkve u Hrvata s komunističkim nasljeđem«. Cilj je simpozija problematizirati temu iskrivljavanja povijesnih činjenica, ispravljanja mitova i zabluda kojima je komunistička teorija i praksa opteretila našu prošlost i iskrivila sliku o njoj.

  Uslijedilo je pitanje Svehrvatskoga groba – groblja predviđenog za sve neidentificirane žrtve svih stradanja tijekom (novije) povijesti. Promotivni idejni nacrt predviđa taj grob podno Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, odnosno na Krbavskom polju – simbolu stradanja hrvatskoga naroda. O tome su početkom srpnja obaviještene najmjerodavnije državne ustanove i odgovorni pojedinci. Nadležno Povjerenstvo pri Ministarstvu branitelja u svom odgovoru najavilo je razgovor o tome na sljedećoj sjednici Povjerenstva, ali nije dobiven rezultat te sjednice.

  Izvijestilo se o skorom objavljivanju zbornika s održanog znanstvenog skupa »Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost«, održanog u ožujku ove godine. Članovi su nakon toga izvijestili o svojim aktivnostima prema zaduženjima u radu Komisije. Portal Komisije hrvatski-mucenici.net ima u porastu broj posjeta, a na njemu se želi još bolje predstaviti rad Komisije.

   
   
   
   
   
  Komentari na članak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napišite komentar:
   
  Vaše ime:
  (obavezno)
  Vaša e-adresa:
  (obavezno)
  Komentar:
  Unesite riječ "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
   
  Google Translate
  Google-Translate-English Google-Translate-Deutsch Google-Translate-Italiano Google-Translate-Espanyol Google-Translate-Francais Google-Translate-Polski
   
  Powered by
   
  Vezane vijesti
   
   
  Četvrtak, 21. ožujka 2013. | čitanja: 2088
   
   
   
  Nedjelja, 28. listopada 2012. | čitanja: 1813
   
   
   
  Ponedjeljak, 29. listopada 2012. | čitanja: 1776
   
   
   
  Nedjelja, 20. siječnja 2013. | čitanja: 1567
   
   
   
  Nedjelja, 05. listopada 2014. | čitanja: 1559
   
   
   
  Petak, 30. siječnja 2015. | čitanja: 1173
   
   
   
  Subota, 18. lipnja 2011. | čitanja: 2641
   
   
   
  Nedjelja, 30. listopada 2011. | čitanja: 2286
   
   
   
  Utorak, 20. ožujka 2012. | čitanja: 2655
   
   
   
   
   
  Nedjelja, 10. lipnja 2012. | čitanja: 2326
   
   
   
  Petak, 05. travnja 2013. | čitanja: 1793
   
   
  Najave