• Naslovnica
 • Uvod
 • Pobijeni
 • Odjek u puku
 • Povijesne
  okolnosti
 • Pronađeni
  predmeti
 • Događanja
 • Izdavaštvo
 • Stručna djela
 • Zaglavlje
 •  
  Utorak, 23. srpnja 2019. |
   
  Prethodne vijesti
   
   
  Široki Brijeg, 22. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 16. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Ovih dana u listu Hrvatsko slovo i na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 9. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 5. srpnja 2019. (Vicepostulatura) – U ožujku ove godine nastavljeni su radovi na obnovi ratnog skloništa. Na...
   
   
   
   
   
  – Kočerin: Spomen-ploča ubijenim fratrima i vjernom puku
   
   
   
   
   
  Zagreb, 5. lipnja 2019. (
   
   
   
   
  Zagreb, 3. lipnja 2019. (Hina / Vicepostulatura) – Misu sjećanja u povodu 74. obljetnice Maceljske tragedije i žrtava Križnog puta...
   
   
   
   
  »DA NIJE BILO PARTIZANSKIH I KOMUNISTIČKIH ZLOČINA ŠIROKI BRIJEG BI DANAS IMAO 50.000, A MOSTAR 150.000 STANOVNIKA«
   
  Utorak, 13. veljače 2018. | čitanja: 509
  Pošalji članak e-poštom    Ispiši članak
   
   

  Mostar, 13. veljače 2018. (hms.ba) – Široki Brijeg je 1940. imao 26.000 stanovnika, a danas ih ima nešto malo manje od 30.000. Od partizanskog »oslobađanja« Širokog Brijega pa sve do 1953. Ozna, Udba, Knoj... ubili su 2.350 Širokobriježana, od Širokog Brijega do Bleiburga, među njima i 66 hercegovačkih franjevaca. Prema procjenama demografa da nije bilo komunističkih zločina, Široki Brijeg bi danas imao 50.000 stanovnika, a Mostar 150.000, rečeno je na sinoćnjem predstavljaju dviju knjiga »Otkopana istina Širokog Brijega« te »Od Širokog do Bleiburga i nazad«. Knjige tehnički čine jednu cjelinu, ali su zbog velikog broja stranica (600) objavljene kao dvoknjižje.

  Pero Kožul, pročelnik Povjerenstva za obilježavanje i istraživanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega, urednik spomenutih knjiga, kazao je kako je Povjerenstvo prikupilo 225 iskaza svjedoka o zločinima partizanskih jedinica i komunističkog režima, o čemu postoje audio snimci, a mogu se naći u spomenutim knjigama. »Na temelju tih svjedočenja mi smo tražili grobišta, označavali ih, a potom su ekshumirani posmrtni ostatci žrtava. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru radila se DNK analiza kako bi se utvrdio identitet žrtava«, kazao je Kožul. Rekao je kako je širokobriješko povjerenstvo do sada ekshumiralo 149 žrtava partizanskih zločina.

  Povjesničar Hrvoje Mandić govorio je o događajima iz Drugog svjetskog rata od listopada 1944. pa do jugokomunističkog zauzimanje Širokog Brijega i Mostara 7. odnosno 13. i 14 veljače 1945. Naveo je koje su partizanske jedinice sudjelovale u operacijama, a koje u ubojstvima hercegovačkih franjevaca i civila.

  Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, kazao je kako Vicepostulatura godinama prikuplja svjedočanstva i istražuje jugokomunistička ubojstva provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Lea Petrovića i 65 hercegovačkih franjevaca.

  Na predstavljanju je rečeno da u još devet većinskih hrvatskih općina u BiH postoje povjerenstva koja djeluju u okviru Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH te koja vrijedno rade na istraživanju počinjenih zločina u Drugom svjetskom ratu i poraću.

  O spomenutim knjigama govorio je i Velimir Mabić, pisac knjige »Od Širokog do Bleiburga i nazad« te profesor prava sa Sveučilišta u Splitu dr. Milijan Sesar.

   
   
   
   
   
  Komentari na članak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napišite komentar:
   
  Vaše ime:
  (obavezno)
  Vaša e-adresa:
  (obavezno)
  Komentar:
  Unesite riječ "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
   
  Google Translate
  Google-Translate-English Google-Translate-Deutsch Google-Translate-Italiano Google-Translate-Espanyol Google-Translate-Francais Google-Translate-Polski
   
  Powered by
   
   
  Najave