• Naslovnica
 • Uvod
 • Pobijeni
 • Odjek u puku
 • Povijesne
  okolnosti
 • Pronađeni
  predmeti
 • Događanja
 • Izdavaštvo
 • Stručna djela
 • Zaglavlje
 •  
  Subota, 24. kolovoza 2019. |
   
  Prethodne vijesti
   
   
  Široki Brijeg, 22. kolovoza 2019. (
   
   
   
   
  Bile, 19. kolovoza 2019. (Ivana Karačić) – Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i...
   
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 22. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 16. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Ovih dana u listu Hrvatsko slovo i na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 9. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65...
   
   
   
   
  Široki Brijeg, 5. srpnja 2019. (Vicepostulatura) – U ožujku ove godine nastavljeni su radovi na obnovi ratnog skloništa. Na...
   
   
   
   
   
  – Kočerin: Spomen-ploča ubijenim fratrima i vjernom puku
   
   
   
   
  IZRADA MONOGRAFIJE POSVEĆENE ŽRTVAMA IZ BROTNJA
   
  Subota, 06. travnja 2019. | čitanja: 295
  Pošalji članak e-poštom    Ispiši članak
   
   

  Čitluk, 5. travnja 2019. (citluk.ba) – U uredu predsjednika Općinskog vijeća danas je održana 5. sjednica Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk. Uz članove Povjerenstva, među kojima je bio i fra Miljenko Stojić kao vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, sjednici su također nazočili Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i Mate Miletić, savjetnik načelnika.

  Sjednica je održana kako bi članovi Povjerenstva razgovarali o djelatnostima vezanima za pripremu monografije posvećene žrtvama iz Brotnja te kako bi načelniku općine Čitluk, koji je u uvodnom dijelu sjednice podupro rad Povjerenstva, uputili inicijativu kojom se predlaže imenovanje Odbora za izradu monografije. Ona bi uz žrtve Drugog svjetskog rata trebala biti posvećena i žrtvama Prvog svjetskog rata te Domovinskog rata. Također je upućena i inicijativa za imenovanje Uređivačkog vijeća za izradu monografije.

  Imenovanje Odbora za izradu monografije i Uredničkog vijeća načelnik općine Čitluk Marin Radišić, kako je obećao, predložit će za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Čitluk jer je ovakva procedura propisana odlukom o utemeljenju Povjerenstva koju je usvojilo Općinsko vijeće Čitluk.

  Razmatrajući mogući sastav Odbora za izradu monografije, Povjerenstvo je kontaktiralo sve župnike Broćanskog dekanata i oni su se složili da će biti dio Odbora zajedno s članovima Povjerenstva, kao i drugima koji mogu pomoći u izradi monografije.

  Također je Povjerenstvo sastavilo popis užeg Uređivačkog vijeća. Važno je pritom naglasiti da će ovo tijelo u svom radu biti otvoreno i za vanjske suradnike.

  Uz navedeno, članovi Povjerenstva razgovarali su i o prikupljenim podatcima te naglasili da su u suradnji sa župnicima prikupljene vrijedne informacije i da Povjerenstvo već raspolaže vrijednom arhivom podataka o žrtvama ratova koja će služiti za prvi korak u izradi monografije.

  Za očekivati je da će njezina izrada biti složen i zahtjevan pothvat koji će trajati više od godinu dana. U razgovorima vezanima za izradu istaknuto je kako je najvažnije izbjeći možebitne pogrješke, te da je jako važno u izradu monografije uključiti stručnjake iz različitih područja. Tako će, primjerice, izradi monografije doprinijeti povjesničari, zatim demografi koji će objasniti utjecaj ratova na današnju populaciju u Brotnju, kao i ostali stručnjaci čiji će radovi biti zaokruženi u jednu cjelinu.

  »Nije nam bitna brzina izrade monografije već nam je bitna njezina kvaliteta. Moramo već jednom imati knjigu s popisom naših žrtava jer to dugujemo stradalima, ali i današnjem pučanstvu Brotnja. Što budemo više odgađali korake vezane za izradu monografije posao će biti teži i zato je sada pravo vrijeme da sve ovo učinimo«, izjavio je Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva, i naglasio da će monografija sadržavati podatke o žrtvama iz Prvog i Drugog svjetskog rata te Domovinskog rata.

   
   
   
   
   
  Komentari na članak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napišite komentar:
   
  Vaše ime:
  (obavezno)
  Vaša e-adresa:
  (obavezno)
  Komentar:
  Unesite riječ "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
   
  Google Translate
  Google-Translate-English Google-Translate-Deutsch Google-Translate-Italiano Google-Translate-Espanyol Google-Translate-Francais Google-Translate-Polski
   
  Powered by
   
  Vezane vijesti
   
   
   
   
  Četvrtak, 21. kolovoza 2014. | čitanja: 1620
   
   
   
  Utorak, 12. ožujka 2019. | čitanja: 308
   
   
   
  Subota, 06. travnja 2019. | čitanja: 295
   
   
  Najave
   
   
  14/09/2019. | 10.30
  Mjesto: Zrin